Als we over windenergie spreken denken we niet zo snel aan een dak van een woning.
Hoge daken vangen veel wind!
Nederland wordt steeds milieubewuster en dat zien we gelukkig terug in ons straatbeeld. Steeds meer mensen nemen de stap en laten bijvoorbeeld zonnepanelen installeren.
Ook op de isolatie wordt gelet en men zet de kachel wat minder snel aan. Toch is er een grote bron van energie waar wij in dit koude kikkerlandje tot nu toe nog zeer minimaal gebruik van maken. We spreken over wind.
Nederland ligt vrij Noordelijk en is omringt met water. Hierdoor zijn wij allen maar al te goed bekend met het zee klimaat. Hierbij horen dus ook onze hoosbuien, stormen en gure winterdagen.
De dagen waarop de wind scherp door onze kleren snijdt en wij klappertanden van de kou. Waarom maken we dan geen gebruik van dit prominent aanwezig weersverschijnsel?
Je kan het dak op
Een vriendelijke werknemer van Rolls Royce moet ongetwijfeld hetzelfde hebben gedacht terwijl hij één van de vele vliegtuigmotoren aan het sleutelen was met als gevolg dat hij een windturbine heeft ontworpen.
Het bijzondere aan dit ontwerp is dat het speciaal voor schuine daken is want, aldus de Nederlandse vertegenwoordiger Bart van den Bosch, de wind die tegen het dak wordt geduwd wordt immers over de nok geperst.
Het is natuurlijk ook geen geheim dat de windkracht op hoge daken flink toe neemt en dit is dan natuurlijk ook de perfecte locatie voor de moderne windmolen.
Daarnaast is de Ridgeblade, zoals de machine officieel heet, visueel zo ontworpen dat deze eigenlijk niet opvalt. Het is een dun model en door de kleur valt deze weg tegen het dak waardoor het geheel heel subtiel blijft.
Dat zal geen windeieren leggen dan?
De Ridgeblade wordt voor een groot deel gefabriceerd in Tsjechië. De techniek voor windenergie van de windturbine is echter zeer vernieuwend en tot op heden nog redelijk onbekend. Om die zelfde redenen is het apparaat momenteel nog aan de prijzige kant.
De kosten voor 4 units die gezamenlijk zo’n 2000 K Wh per jaar opleveren lopen tegen de €8500,-. De opbrengst van de turbines is overigens uiteraard wel onderhevig aan de omgeving en objecten die de wind kunnen remmen.
De windenergie gewonnen door de windturbine moet dan ook niet gezien worden als een enkele bron van energie inkomen. Eigenlijk is dit groene apparaat een aanvulling op de energie die wij verzamelen via onze zonnepanelen.
Als je daar over na denkt vullen deze twee elkaar natuurlijk ook prima aan. Nederland kent veelal namelijk maar twee standen. Storm of zon. Wat dat betreft passen beide natuurlijk prima binnen ons land.
Maar de kosten voor een Ridgeblade lopen in ieder geval helaas dus aardig op. Goed, de omvormer mag dan wel inbegrepen zijn in de prijs, de montage is dat dan weer niet.
Natuurlijk is groene energie een investering en de heer van den Bosch verwacht dan ook dat de turbine vlot populair zal gaan worden.
Gelukkig kunnen we verwachten dat die populariteit de kosten van de windmolen dan weer om laag zal brengen. Dat zal dan als gevolg weer een stijgende populariteit gaan krijgen.
Wat vind u van dit artikel?
Ik zou het tof vinden als je je mening even in een reactie wilt achterlaten!
Interessant artikel is dit. Wind vult de zonnepanelen goed aan.
Van wanneer is dit artikel en is de prijs indicatie nog recent?
Hoi Martijn,
Dat is een artikel geschreven in december 2014.
De prijs was toen niet bekend.
Ik zal eens googlen en als ik het weet hoor je het nog